tiistai 21. marraskuuta 2017

Lisää taloustietämystä päätöksentekoon

Lahden kaupunginvaltuuston päätös veronkorotuksista saattoi perustua taloudellisten vaikutusten puutteelliseen analysointiin. Valtuuston viimeisimmässä kokouksessa Pekka Komu (Sd) vähätteli harhaanjohtavasti veronkorotusten haittavaikutuksia sillä perusteella, että lisää maksettavaa yksittäiselle veronmaksajalle tulee tuloveron korotuksesta vain kymmenen euroa ja kiinteistöveron korotuksesta muutamia euroja. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Rami Lehto (Ps) ottikin osuvasti esille lahtelaisten ostovoiman heikentymisen epäsuorat haittavaikutukset koko aluetalouteen. Lehdon kommentti oli taloustieteen lainalaisuuksien kannalta totuudenmukainen huomio: taloustieteen termein ilmaistuna veronkorotuksista seuraa aina syrjäytysvaikutus eli yksityisen kysynnän supistuminen. Syrjäytysvaikutuksen seurauksena kokonaistuotanto saattaa laskea ja työttömyys lisääntyä entisestään (olettaen, että julkinen sektori on yksityistä sektoria tehottomampi, kuten usein on).

Seurausten yksityiskohtaisempi arviointi edellyttäisi ekonomistin laskelmia. Taloustiede ei kuitenkaan ole luonnontiede, joten seurausten (pro)sentin tarkka ennustaminen on käytännössä mahdotonta. Ennusteen laskemisessa käytettäviä menetelmiä on periaatteessa yhtä monta kuin samaa tapausta kuvaavan ennusteen laatineita ekonomisteja. Usean ennusteen keskiarvo on tavallisesti suuntaa antava ja siksi myös varsin luotettava väline taloudellisen kehityksen arviointiin.

Taloudellisessa päätöksenteossa olisikin hyödynnettävä enemmän taloustieteilijöiden tietämystä kuten julkis-, ympäristö- ja kaupunkitaloustieteellisiä näkemyksiä; samalla tavalla kuin talouspolitiikan arviointineuvoston ja valtiovarainministeriön suhdanneosaston mikro- ja makrotaloustieteellisiä näkemyksiä hyödynnetään valtakunnan tason päätöksenteossa.

Kyseinen kaupunginvaltuuston kokous oli ensimmäinen, jonka katsoin. Koska yksittäinen kokous on vasta pintaraapaisu lahtelaisen päätöksenteon todellisuuteen, olen erittäin huolissani, mikäli tämä taloustietämyksen puute on lahtelaisessa paikallispolitiikassa yleinen ilmiö. Mutta toisaalta, mitäpä olisivat risut ilman ruusuja ja ruiskukkia: eduskunnan täysistuntoihin verrattuna keskustelu oli johdonmukaista sekä asiapitoista. Puheenvuorot olivat mielenkiintoisia, koska niiden perustelut olivat omiaan laajentamaan ymmärrystä eri valtuustoryhmien intresseistä. Oikeastaan tämä koko kirjoitus perustuu valtuuston kokouksen synnyttämään inspiraatioon!

Kuka tahansa voi halutessaan oppia taloustieteen perusteet. Talousasioiden hallinnasta olisi päätöksenteossa valtavasti hyötyä, koska päätökset perustuisivat entistä enemmän tieteelliseen tietoon epämääräisen mutu-tuntuman sijaan. Niille, jotka vierastavat teoreettisia oppikirjoja, suosittelen Heikki Pursiaisen kansantajuista uutuuskirjaa Paska Suomi, joka kertoo hyvinvointiyhteiskuntamme taloudellisista epäkohdista sekä siitä, miten asioita voitaisiin tehdä paremmin. Kirjoittajan mukaan Suomi on paska maa ainoastaan siihen nähden, mitä se voisi parhaimmillaan olla. Mutta sillähän tavalla Lahti on kuin Suomi pienoiskoossa!

Lahteen tulevasta LUT-yliopiston yksiköstä voisi tässäkin tapauksessa olla suurta hyötyä: sen mukanaan tuomien taloustieteilijöiden tuki kaupungin päätöksentekoon voisi olla verraton tapa tehdä yhteistyötä! Lahden talousalue tarjoaisi tutkijoille mielenkiintoisen aluetaloustieteellisen tutkimuskohteen, siinä missä tutkimustulokset sekä päättäjien taloustieteellinen konsultointi olisivat omiaan luomaan perustan paremmalle paikallispolitiikalle. Kyse olisi suorastaan win-win-tilanteesta, josta hyötyisivät kaikki!

Kaupunginvaltuuston kokouksessa ilmeni huoli Lahden heikosta vetovoimasta ihmisten ja yritysten suhteen. Osaavaa työvoimaa tarvitaan lisää ja sitä on myös tulossa, sillä itse ainakin aion muuttaa Lahteen heti kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuani. Mikäli Lahden vetovoima kehittyy suotuisasti esimerkiksi edellä ehdottamillani keinoilla, saattaa Lahteen muuttaa tulevaisuudessa myös monia muita!

Johannes Mäkilä
KTK
tuleva lahtelainen

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 17.11.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti